Recent blog posts:

Bollywood!


Tunnustanpa teille jotakin josta en ole kovin ylpeä. Fanitan salaa Bollywood-leffoja. Juuri niitä, joissa rakastavaiset jatkuvasti puhkeavat täysin juoneen kuulumattomiin (usein koomisiin) tanssikohtauksiin. Juuri niitä, joissa hyveellinen sankaritar ei koskaan suutele sankaria (mutta aina hän MELKEIN suutelee). Juuri niitä, joissa viimeistään alkutekstien aikana näkee kuka on hyvis, kuka pahis, ja ketkä neljän tunnin paatoksellisen väännön ja kymmenien tanssien jälkeen saavat toisensa. Omalla vastuulla katsottavaksi - klippi joka aloitti minun Bollywood-kuumeeni, joskus vuonna 1997:-). Dance! Täysin vailla camp-henkeä fanitan sitten ns. intialaisia taide-elokuvia, jotka ovat usein uskomattomia ilmaisuvoimaltaan, estetiikaltaan ja tematiikaltaa. Yksi suosikeistani on Deepa Mehtan Fire, joka käsittelee kahden naisen rakastumista. Kyseessä ovat kahdelle veljekselle naitetut vaimot, joita aviomiehet laiminlyövät ja pahoinpitelevät.  Nuorempi vaimo ei alistu kohtaloonsa ja hänen kapinansa antaa rohkeutta myös vuosikymmeniä alistetulle kälylle. Hitaasti naiset rakastuvat. Yhdessä he ovat niin vahvoja, että uskaltautuvat nousemaan miehiään, yhteisöään ja yhteiskuntaansa vastaan.   Olin Intiassa ensimmäsitä kertaa kun Fire ilmestyi. Muistan kuinka elokuva oli niin käsittämätön tabu, että teattereita jotka ottivat sen ohjelmistoonsa poltettiin, mellakoita järjestettiin ja ihmisiä kuoli. Intialaisen perhekäsityksen mukaan kälyt ovat toistensa siskoja, joten ikäänkuin skandaali ei muuten olisi ollut tarpeeksi järisyttävä, heitti paikallinen media öljyä liekkeihin kauhistelemalla tätä "sisarusten" välistä "insestistä" rakkaussuhdetta.   Mitä rohkeutta näiden roolien valitseminen onkaan edellyttänyt Shabhana Azmilta (kaikkien aikojen intialainen suosikkinäyttelijäni) ja nuorelta Nandita Dasilta! Siinä kun elokuvan ohjaaja Deepa Mehta on kasvanut ja asuu ulkomailla, ovat näyttelijättäret aina työskennelleet ja asuneet Intiassa. Fire on osa trilogiaa, jonka muut osat ovat Water ja Earth. Niitä en ole nähnyt, vielä... Hih... Näytänpä teille vielä yhden sareistani. Ihana eikö vain... Järjestän joskus naamiaisia ihan vain että saisin tekosyyn käyttää niitä:-).

2 comments


  • Devika Rani

    Ah, meitä Bollywood-elokuvista hullaantuneita naisia löytyy paljonkin Suomesta. :) Ei kannata häpeillä, genrehän on mitä ihastuttavin. Ja pieni siirappi piristää päivää aina silloin tällöin. ;)

    Upea sari! olen itsekin hullaantunut intialaisten upeisiin vaatteisiin ja koruihin, joita olen hamstrannut Intian matkoillani. Harmi että Suomessa on suurimman osan aikaa vuodesta kylmää. Sariin pystyy pukeutumaan vain kesäisin. :)


  • LadyBohemia

    Hauska löytää muitakin tyylilajin ihailijoita, Suomesta:-). Bongasin muuten kauniilta sivuiltasi Artisokka Film Festivalsin, kiitos vinkistä!!!


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published